torsdag 26 november 2009
torsdag 19 november 2009
Läsandets Själ

Försök föreställ dig att du inte kunde läsa eller skriva. Det går knappast, eller hur? Visst hade man överlevt men tillvaron hade blivit något avskuren. Om jag hade gott om pengar skulle jag iofs kunna ha en anställd läs- och skrivkunning person som hela tiden följde mig i hasorna och skrev och läste åt mig. Men det skulle snabbt bli opraktiskt och aningen påfrestande. Prislappen på ICA, vägskylten, den gula lappen till arbetskamraten, allt skulle bli besvärligt. Och sist men inte minst, upplevelsen av Lisbeth Salander i Milleniumtrilogin skulle filtreras genom en annans hjärna. Det gör den givetvis redan om jag väljer ljudbok men textboken har sin speciella själ. I läsprocessen händer nåt väsentligt som är privat och lite härligt. Därmed sagt att textläsning kommer absolut finnas i framtiden också oavsett andra medieformers framfart och utveckling. Man kan nog faktiskt prata om läsandets själ. Går det att få till läsandets själ utan att bokstäver trycks på ett antal papper som klistras ihop och bläddras igenom? Jag tror nog att det är mest en vanesak. Och de flesta har inte vant sig vid något alternativ ännu. Ta arbetslivet som jämförelse. Förr skickades det PM, rapporter, kallelser m.m. i bruna internpostkuvert efter tröttsamma sessioner vid kopiatorn och häftapparaten. Nu är det till största delen ersatt av email, outlook-kallelser m.m. Vi har vant oss vid nåt nytt helt enkelt.Att kunna läsa och skriva är lika viktigt som att kunna prata, lyssna, känna, lukta och smaka vill jag påstå. De som tyvärr drabbas av handikapp som dyslexi, synsvårigheter m.m. blir sorgligt nog avskärmade från en hel del av läsandets och skrivandets nytta och nöjen. Men hjälpmedel finns gudskelov. Vissa läsplattor kan läsa upp boken för dig! Leve läsplattan och eboken eller hur nu den framtida elektroniska varianten av dagens läsupplevelser kommer att förverkligas. Läsandets själ består!
måndag 2 november 2009
Ebok + Läsplatta. Miljöbov?
torsdag 29 oktober 2009
Läsplattekrig
måndag 26 oktober 2009
En liten metafor.
söndag 25 oktober 2009
Bok på TV
fredag 23 oktober 2009
Stickning
Pariserhjul i Malmö!
torsdag 22 oktober 2009
Cybook Opus...
söndag 18 oktober 2009
Antikvariatet.

Vilken roll spelar bokantikvariatet i framtiden? Ponera att Google lyckas med (vilket är osannolikt) att skanna in all världens tryckta media och att det görs åtkomligt via internet. En gammal Fantomen från sextiotalet, en årsbok från Kockums varv 1959, Hylands Sportspegel 1965, Hemmets Kokbok 1971 m.m. Inga höjdartitlar precis men ska allt in så ska det. Även om Google mot förmodan lyckades och man kunde sitta hemma vid datorn och konsumera det, eller varför inte direktladda ner det i läsplattan, så skulle man fortfarande sakna en del jämfört med det gamla antikvariatet. Skyltfönstrets överblick och blandning, den lite dammiga småunkna atmosfären i butiken, funderingarna om i vilka bokhyllor de olika böckerna har stått och för att inte tala om vem som har ägt böckerna. Vem bryr sig om vilken hårddisk en ebok har legat på innan den hamnade i min? Och en ebok luktar inte. Jag tror antikvariatet kommer finnas kvar men en begåvad antikvarie digitaliserar så mycket av metadatat (infon om böcker, tidningar m.m.) som han kan och hjälper kunderna att hitta snabbare. Dessutom ansluter han sig till de stora antikvariatsnätverken t.ex. http://www.antikvariat.net/ och blir en del av den s.k. långa svansen (long-tail). Då hittar bokintresserade från hela världen till hans lilla unika butik och han kan sälja just sina unika klenoder. Ännu mer begåvat är det om han skannar in böcker med utgångna rättigheter (många såna i bokantivariat) och erbjuder dessa (mot avgift) till sina kunder som komplement. Han kan tom betala kunder för bokfiler som de skannat in och sen sälja vidare. Också utgånget material då förstås. Sen fortsätter han givetvis att ge sina kunder den excellenta personliga service som han alltid gjort när de väljer att besöka hans butik.
lördag 17 oktober 2009
Kommer han att köpa böcker?
fredag 16 oktober 2009
Framför brasan
onsdag 14 oktober 2009
Gammelmedia...

Vad är gammelmedia? Och hur går det för gammelmedia? Ja om papperstidningar är gammelmedia så kan man väl generellt säga att det är ganska trögt i branschen. Mycket nerläggning och ojande runt om i världen. Teater, bio, radio, böcker m.m. är också nån slags gammelmedia som ofta krisar men trots allt vägrar att ge upp. De medieaktörer som klarar sig bäst framöver är troligen de som hittar smarta kombinationer mellan gammalt och nytt. Det gamla lockar traditionalisterna och det nya drar till sig den uppväxande generationen. Och kombinationen lockar alla. Vår lokalblaska Sydsvenskan blev "Årets Dagstidning" av en medieöverblickande jury nånstans i Sverige. Kommer inte ihåg formuleringarna men troligen har det att göra med just att man lyckas kombinera kanalerna (papper, web, mobil, TV m.m.) på ett bra sätt som lockar många. Och att leverera en bra balans av redaktionellt och kommersiellt innehåll som attraherar både läsare och annonsörer. Indelning i nyheter, sport, kultur, business m.m. med främst lokal räckvidd men även inslag av regionalt och globalt är allt sammantaget ganska standardmässiga grundingredienser för att göra en tidning. Det är bara det att kakan numera kan bakas på nya sätt i och med de nya kanalerna och kombinationerna av dessa. Sydsvenskans bagare gör ett bra jobb verkar det som. Mediebullarna blir goda. Jag är själv uppvuxen med Sydsvenskan och den ligger fortfarande i brevlådan varje morgon och kostar mig ett antal hundralappar per år. När det finns Metro, gratis webtidningar m.m. Varför gör jag detta? Vet ej exakt men kanske det finns en "själ" i en papperstidning. De andra gammelmediakanalerna teater, radio, bio, böcker m.fl. ger ju heller inte upp. Igår var jag på bio och njöt av Meryl Streep, ikväll är det "Nysningen" på Hipp och varje morgon slukar jag radioinnehåll eftersom ögonen då är upptagna med att hålla bilen på vägen. Det är väl även "själen" i dessa som inte brottas ner utan vidare. Och kombinationen av media är som sagt en kvalitet i sig. Igår fick nymodigheten läsplattor sig en skjuts av gammelmediakanalen radio i och med att Radio Kristianstad intervjuade en visionär bokhandlare i Höör som börjat sälja just läsplattor. Gammalt och nytt i skön kombination! En annan kul grej i dagens SDS var en uppmaning på papper (se bilden) att börja blogga på blogg.sydsvenskan som sedan delvis bevakas på papper om jag förstod det rätt. En nymediaföreteelse som bloggen kan ha svårt att få läsare men kan fortfarande få skjuts av att marknadsföras i gammelmedia. Intressant, eller hur? Tror jag ska anmäla min blogg till gammelmediakanalen? Ha en trevlig mediedag! :-)
torsdag 8 oktober 2009
Inget lugn längre. Kindle i stan...

Morgonpromenad med hunden. Slottsparkens träd och buskar byter till en mer gul- och rödaktig skrud, dammen ligger blank, en ensam morgonmotionär kommer joggande, en häger och några änder lyfter och landar och allt är lugnt och fridfullt. Skön start på dagen. Trots lugnet surrar det tankar i huvet. Eboksläsaren Kindle bryter sig in på svenska marknaden, då givetvis uppbackad med Amazons jättekatalog. Vad kommer det att betyda? Operatör kommer att krävas och kommentarerna från den branschen är avvaktande. Telia, Telenor, 3, Tele 2 presenterar inga speciella överenskommelser. Amazon hänvisar till datatrafik på generiska abonnemang vilket borde funka även om datatrafikkostnaderna bör bli ganska höga. En roman på 1 MB kostar några spänn extra att ladda ner. Med ett operatörsavtal kunde man avtala bort såna trafikkostnader. Men att Kindle dyker upp är bra, det sätter press på andra aktörer att börja köra så det ryker.
torsdag 1 oktober 2009
Bokhandeln lever!

Måste du surfa runt på internet för att få tag på eböcker eller kan det finnas en hemvist för dem även hos den fysiska bokhandeln? Självklart har bokhandeln en roll att spela här. I alla fall de bokhandlare som inte vill lägga ner sin verksamhet på sikt utan tänker i nya banor för att anpassa sig till nya sätt att konsumera böcker. Vilket vi kommer göra i framtiden. Pappersboken är inte död. Man tar inte död på en 500-åring så lätt. Produkten är frammejslad av evolutionen och optimerad till det yttersta. Jämfört med en läsplatta har den lång batteritid, är extremt stöttålig och kan faktiskt slängas när den är använd endast en gång (pocket) utan att man behöver skämmas alltför mycket. Och ändå är den hopplöst gammalmodig. Slås med hästlängder av en läsplatta som t.ex kan rymma tusentals böcker, anpassas i textstorlek, koppla upp sig mot internettjänster m.m. En visionär bokhandlare fixar båda koncepten i framtiden och gör smarta kombinationer av båda produktkoncepten. För det är nämligen vad framtidens bokläsare kommer vilja ha. Inte det ena, inte det andra, utan båda. Bokintresserade och läshungriga människor på språng gillar att slinka in i bokhandeln och slaska runt. Det kommer man vilja i morgon också. Fråga efter gamla och nya titlar, bläddra i böcker, dricka kaffe, lyssna på författare, kolla senaste läsplattan, köp och ladda din platta med senaste ebokstitlarna m.m. Dagens litet haltande eboksläsarprodukt kallas läsplatta, i morgon kommer det vara nytt stuk på den. Det kan även bli nytt stuk på den litterära produkten som vi idag kallar ebok. I bokhandeln skulle du kunna tanka över (via wifi, bluetooth, nfc e.d.) provläsningsavsnitt på senaste hittarna (Mankell, Guillou m.fl.) gratis som inspiration till att köpa pappersversionen. Du kan få 100-tals gratis titlar förladdade om du köper senaste läsplattan. M.m. m.m. Möjlighterena för att skapa en ny levande bokhandel är i jättestora. Kolla in Billingska Bokhandeln i Höör. Dom är på det...
tisdag 29 september 2009
Papper och Epapper

Detta är fortfarande en stor del av min värld. Vanligt papper med klotter som på nåt sätt är viktigt för mig. En intensiv dag på jobbet med en 3-4 större möten, ett 20-tal telefonsamtal, ett antal spontandiskussioner, lite fikasnack, eget surfande och tänkande m.m. kan lät tresultera i 5-10 A4 sidor och 20-30 gula lappar med bläck. Penna och papper finns alltid till hands och har extremt snabb startup. Ingen inloggning och annat tjafs, bara tuta och skriv. Jag vet att jag tillhör en gammal utdöende generation men samtidigt ser jag många yngre i dotcom-generationen som också producerar rätt stora mängder papper. Det har fortfarande uppenbarligen sina poänger med papper som mediabärare. Delar av pappersinfot destilleras och renas efterhand till elektronisk info som mail, powerpoints, xcel m.m. Läsplattorna och Eink tekniken utgör nåt slags mellanting mellan papper och skärm men är, vill jag påstå, mer skärm än papper. Visst, om man introducerar anteckningsfunktioner i läsplattan (stylus + touch) som Irex/Iliad kommer man lite närmre papper, men fortfarande saknas mycket. Ett papper är billigt nog att slängas och man kan t.ex. vika papperflygplan med det. Samt vika det många gånger och sätta under benet på ett vickande bord. Där sackar läsplattan väsentligt på featurelistan. Men varför inte förädla läsplattan med vanligt papper så kompletteras finesserna från båda världarna. Snyggt läderfordral till läsplattan med smart integrerade pappersblock för snabba anteckningar. Ta ett kort på anteckningen med mobilen, skicka snabbt över till läsplattan som pdf, spara och läs senare. Man kan fundera ut alla möjliga varianter. Viktigast är som vanligt enkelhet och användarnytta. Tipsa gärna. :-)
onsdag 23 september 2009
tisdag 15 september 2009
Gula Lappar
fredag 11 september 2009
Användarinterface
tisdag 8 september 2009
Länk i skrivprocessen...
lördag 5 september 2009
Spotify för böcker...

Som vanligt förfasar sig etablissemanget över att det ”stjäls” mer och mer ljud, bild, film, text m.m. i och med att fildelning, kopiering, massdistribution m.m. utvecklas allt mer.
Vad är egentligen en upphovsman? Jo någon som är duktig på att skapa och/eller framföra musik, hitta på bra stories, formulera sig väl, måla tavlor, fotografera, filma, dansa, spela teater m.m. I regel gör dessa duktiga personer detta för att de tycker det är kul och beroende på grad av talang får de också olika stor kvittens på att de är duktiga genom att andra vill njuta av deras respektive konstarter. Och även tom betala för detta. 99 av 100 som tycker det är kul att skapa och framföra sina kreationer får ingen kvittens från andra. Och det är väl okej då kan man tycka att de som får kvittens av sin omgivning är värda nån form av ersättning från de som konsumerar deras konstverk. Ungefär som att jag är villig att betala en rörläggare för en proffsig rörinstallation men inte en klåpare för nåt som läcker.
Det jag inte begriper är att kreatörer och producenter inom medieindustrin (tonsättare. musiker, skådespelare, artister, författare, förlag, filmbolag, skivbolag m. fl.) hela tiden har så svårt att lyfta blicken och se affärsmöjligheter utanför pay-per-item modellen, dvs jag måste få betalt av var och en som konsumerar min medieupplevelse. Läser 100 stycken min bok ska jag ha 100 gånger pengarna jämfört med om 1 läser min bok. Min upphovsrätt gör att endast den som betaler mig få uppleva vad jag skapat. Tänk utanför lådan och låt hela världen få uppleva vad du gjort ”gratis”. Se bara till att låta en liten reklamsnutt slinka med i upplevelsedistributionen. Det har funkat i alla tider och kallas annonsering. Tidningar, TV, Radio och nu även internet utnyttjar det friskt. Coca-Cola betaler gärna om de får åka snålskjuts på dina alster ut till världens mediekonsumenter. Det är dock inte riktigt fint för kulturknuttarna att få betalt den vägen. Av någon konstig anledning anser man att man går ärenden åt giriga kommersiella intressen vilket man inte ska behöva göra när man sysslar med finkultur. Trots att man i grunden är lika girig själv och vill ha betalt för sina skapelser. Coca-Cola vill ha betalt för läsk. Guillou vill ha betalt för smarta bokstavskombinationer. Kombinera och dra nytta av varandra!
Det är mycket runt Googleavtalet nu och författare, förlag m.fl. sprätter advokatpengar så det stänker om det för att försöka hindra sökentreprenörernas framfart. Släpp loss Google och låt dom hjälpa världens miljarder läskunniga att hitta era böcker istället. Ni blir kända, spar marknadsförings- och advokatpengar och kan jobba på nya intäktsvägar i kändisskapets ljus istället. Gör en Spotify för böcker.
torsdag 3 september 2009
Konkurrenterna samarbetar!

tisdag 1 september 2009
Hej Christer!

Klockan 04.40 imorse ringde mobiltelefonlarmet obarmhärtigt. Felställd? Nej! Nörden i mig hade bestämt sig för att gå ner till stranden och vinka till Fuglesang när han flög förbi. Vid klart väder hade utlovats en möjlighet att se ISS mellan 05.01 och 05.05 passerande från sydväst till sydost. Kan inte vara möjligt tänkte jag och stapplade ner till bilen med grus i ögonen. Hustrun frågade om jag verkligen skulle och var taktfull nog att inte säga vad hon tänkte. Jag körde ner till hamnen och parkerade vid södra stranden. Magisk och nästan lite kuslig stämning så här dags. Stjärnklart, yes!! Ställde mig bakom en badhytt eftersom Falsterborevs fyr nästan bländade mig mot nattmörkret trots avståndet. Illstirrade mot sydväst en bit upp och väntade på att mobiltelefonen skulle surra i fickan 05.00, en minut innan utlovad entre av rymdfararna. Jag ville inte bli bländad av displayen. Mobiltelefonen surrar! Jag räknar sakta till sextio och stirrar så ögonen håller på att trilla ur sina hålor! En starkt lysande stjärna börjar en relativt snabb vandring över himlavalvet och jag mumlar "Wow!" för mig själv i nattmörkret. Jag vinkar. Töntigt kanske men kul. Jag har sett ISS i verkligheten! Hur många har det?
Vad har detta med eböcker att göra? Inget direkt men indirekt kan man koppla ihop saker och ting. Rymdforskningen har bidragit med fantastiska spinoffeffekter inom teknikutveckling, inte minst elektronik, telekom m.m. Apolloprogrammet på 60-talet drev fram de första mikrochipen, saker som idag är självklara komponenter i alla möjliga vardagsprodukter. TV, radio, mp3, spel, elvispar, leksaker, kameror, you name it. Apolloaustronauterna guidades till månens yta för 40 år sen med hjälp av datorkraft som motsvarar det som sitter i en avancerad Tamagotchi idag ungefär. Hisnande utveckling.
Eboksläsning med läsplattor som laddas via internet och telekomnäten är ytterligare en tillämpning som den enorma teknikutvecklingen möjliggjort.
I natt kommer Christer förbi igen fast då redan vid halvfyra. Tänkte nog sova då.
måndag 31 augusti 2009
Ebok kräver tillvänjning...

torsdag 27 augusti 2009
Ska Kindle kicka igång det...???
tisdag 25 augusti 2009
Stieg Larsson i Kindle...

söndag 23 augusti 2009
Ny Källa
onsdag 12 augusti 2009
Malmö Stadsbibliotek
I motsats till Skanörs bibliotek, se tidigare inlägg, är Malmös stort, livligt och hyser massor med böcker, tidningar, filmer, musik m.m. Cafeet är integrerat och inte ett självständigt vid-sidanliggande som i Skanör. Personalen är fler, våningarna många och allt är större. I enlighet med orternas skillnader i storlek. Båda har sin tjusning och jag har stor behållning av att besöka båda ställena. Mångfalden i Malmös bibliotek och trivseln i Skanörs dito lockar.
På Malmö Stadsbiblioteks hemsida kan man också låna eböcker på sitt vanliga lånekort. Boken laddas ner som vanligt och försvinner efter lånetidens utgång. Man använder sig av Elibs plattform vars huvudsakliga affär är just bibliotekssystem. Man kan tycka att bokbranschen borde kunna bli extremt hotad om detta sprider sig och många lär sig att låna eböcker. Det finns ju ingen teknisk gräns för hur många eböcker ett bibliotek kan låna ut även om man kan bygga in spärrar för att endast låna ut ett visst antal eböcker. Alla betaler vi för biblioteken via skattsedeln. Därför kan vi läsa böcker gratis. Allt i syfte att ge alla samma möjlighet till mediekonsumtion i form av litteratur, musik, video, nyheter m.m. Principiellt kan det inte vara fel att ännu fler får tillgång till detta och att vi gör det enklare att låna. Varför inte möjliggöra lån av musik och film också via nätet i bibliotekens regi. Bäva månde Ipredanhängarna!
tisdag 11 augusti 2009
Bokstäver...
måndag 10 augusti 2009
Ljudbok i bilen...
Ljudbok:
söndag 9 augusti 2009
Mycket papper...
Antag också att ett magasin väger i medeltal 200g och att distributionsvägen från tryckeri till återvinningsindustri snittar på 100 km. Varje månad fraktas då 100kg sträckan 10 mil eller tekniskt uttryckt 10 tonkilometer. Om en större stad har 10 såna här ICA hyllor blir det 100 tonkilometer. Lägg därtill Pressbyrån, Åhlens, Coop m.fl och vi kommer säkert upp i 500 tonkilometer. Om vi räknar med att Sverige har 5 städer i denna storleken så blir det 2500 tonkilometer. Osv.... Detta var den snälla tidningsdistributionen. Dagstidningar ger betydligt fetare siffror. Distributionen skulle lika väl kunna skötas med ett musklick av läsaren och läsningen i en väl anpassad lästerminal. Förespråkar själv detta men måste erkänna att jag trots det gillar att både stå och bläddra vid tidningshyllorna och att sprätta 75 spänn styck på mina favoritblaskor.
Olika medieupplevelser
Cool-er kan du bara konsumera statisk information utan färg. Vad är väl det mot multimediaviduntdret platt TV där du kan fly från verkligheten in i Hollywoods underbara världar med HD, surroundljud och allt? Ja det kan man undra.