torsdag 6 augusti 2009

Framtidens Bibliotek

Hur digitaliserar man upplevelsen vid en bibliotekshylla? 
En välkonstruerad websida där man klickar på bokryggar i en virtuell hylla och där boken sedan öppnar sig för simulerad bläddring? Hmm... Det är trots allt inte samma sak som att strosa runt bland hyllorna och känna på nötta exemplar av väl genomlästa böcker. Man använder många sinnen i allt man gör och det gäller självklart också när man är på biblioteket. Lukt, smak, hörsel, syn och känsel är de 5 traditionella organen. Alla 5 förutom möjligtvis smaken är igång skulle jag vilja påstå. Kanske biblioteket kunde erbjuda en smart söktjänst för mobilen så att man får hjälp med sökning av bok, framledning till hyllan där man kan bläddra i referensexemplaret. Ett klick extra och du har motsvarande ebok i din platta. Verkar kanske lite krystat. Det gäller att hitta bibliotekets mervärde och utnyttja det på bästa sätt. Givetvis är bibliotekarietjänsten den fundamentala. En kunnig människa att fråga!! Wow!! Hur digitaliserar man henne/honom?

1 kommentar:

  1. Har någon tänkt på varför vi ofta väljer att klicka oss fram på en digital karta på en sajt istället för att skriva in destinationens namn i ett textfält eller välja orten i en rullgardinsmeny?

    Jag kopplar detta till känslan när man letar efter en bok på ett bibliotek, känslan av att stegvis och visuellt närma sig målet. Visst skulle detta gå att återskapa i mobilen, på datorn eller kanske läsplattan?

    SvaraRadera