torsdag 29 oktober 2009
Läsplattekrig
måndag 26 oktober 2009
En liten metafor.
söndag 25 oktober 2009
Bok på TV
fredag 23 oktober 2009
Stickning
Pariserhjul i Malmö!
torsdag 22 oktober 2009
Cybook Opus...
söndag 18 oktober 2009
Antikvariatet.

Vilken roll spelar bokantikvariatet i framtiden? Ponera att Google lyckas med (vilket är osannolikt) att skanna in all världens tryckta media och att det görs åtkomligt via internet. En gammal Fantomen från sextiotalet, en årsbok från Kockums varv 1959, Hylands Sportspegel 1965, Hemmets Kokbok 1971 m.m. Inga höjdartitlar precis men ska allt in så ska det. Även om Google mot förmodan lyckades och man kunde sitta hemma vid datorn och konsumera det, eller varför inte direktladda ner det i läsplattan, så skulle man fortfarande sakna en del jämfört med det gamla antikvariatet. Skyltfönstrets överblick och blandning, den lite dammiga småunkna atmosfären i butiken, funderingarna om i vilka bokhyllor de olika böckerna har stått och för att inte tala om vem som har ägt böckerna. Vem bryr sig om vilken hårddisk en ebok har legat på innan den hamnade i min? Och en ebok luktar inte. Jag tror antikvariatet kommer finnas kvar men en begåvad antikvarie digitaliserar så mycket av metadatat (infon om böcker, tidningar m.m.) som han kan och hjälper kunderna att hitta snabbare. Dessutom ansluter han sig till de stora antikvariatsnätverken t.ex. http://www.antikvariat.net/ och blir en del av den s.k. långa svansen (long-tail). Då hittar bokintresserade från hela världen till hans lilla unika butik och han kan sälja just sina unika klenoder. Ännu mer begåvat är det om han skannar in böcker med utgångna rättigheter (många såna i bokantivariat) och erbjuder dessa (mot avgift) till sina kunder som komplement. Han kan tom betala kunder för bokfiler som de skannat in och sen sälja vidare. Också utgånget material då förstås. Sen fortsätter han givetvis att ge sina kunder den excellenta personliga service som han alltid gjort när de väljer att besöka hans butik.
lördag 17 oktober 2009
Kommer han att köpa böcker?
fredag 16 oktober 2009
Framför brasan
onsdag 14 oktober 2009
Gammelmedia...

Vad är gammelmedia? Och hur går det för gammelmedia? Ja om papperstidningar är gammelmedia så kan man väl generellt säga att det är ganska trögt i branschen. Mycket nerläggning och ojande runt om i världen. Teater, bio, radio, böcker m.m. är också nån slags gammelmedia som ofta krisar men trots allt vägrar att ge upp. De medieaktörer som klarar sig bäst framöver är troligen de som hittar smarta kombinationer mellan gammalt och nytt. Det gamla lockar traditionalisterna och det nya drar till sig den uppväxande generationen. Och kombinationen lockar alla. Vår lokalblaska Sydsvenskan blev "Årets Dagstidning" av en medieöverblickande jury nånstans i Sverige. Kommer inte ihåg formuleringarna men troligen har det att göra med just att man lyckas kombinera kanalerna (papper, web, mobil, TV m.m.) på ett bra sätt som lockar många. Och att leverera en bra balans av redaktionellt och kommersiellt innehåll som attraherar både läsare och annonsörer. Indelning i nyheter, sport, kultur, business m.m. med främst lokal räckvidd men även inslag av regionalt och globalt är allt sammantaget ganska standardmässiga grundingredienser för att göra en tidning. Det är bara det att kakan numera kan bakas på nya sätt i och med de nya kanalerna och kombinationerna av dessa. Sydsvenskans bagare gör ett bra jobb verkar det som. Mediebullarna blir goda. Jag är själv uppvuxen med Sydsvenskan och den ligger fortfarande i brevlådan varje morgon och kostar mig ett antal hundralappar per år. När det finns Metro, gratis webtidningar m.m. Varför gör jag detta? Vet ej exakt men kanske det finns en "själ" i en papperstidning. De andra gammelmediakanalerna teater, radio, bio, böcker m.fl. ger ju heller inte upp. Igår var jag på bio och njöt av Meryl Streep, ikväll är det "Nysningen" på Hipp och varje morgon slukar jag radioinnehåll eftersom ögonen då är upptagna med att hålla bilen på vägen. Det är väl även "själen" i dessa som inte brottas ner utan vidare. Och kombinationen av media är som sagt en kvalitet i sig. Igår fick nymodigheten läsplattor sig en skjuts av gammelmediakanalen radio i och med att Radio Kristianstad intervjuade en visionär bokhandlare i Höör som börjat sälja just läsplattor. Gammalt och nytt i skön kombination! En annan kul grej i dagens SDS var en uppmaning på papper (se bilden) att börja blogga på blogg.sydsvenskan som sedan delvis bevakas på papper om jag förstod det rätt. En nymediaföreteelse som bloggen kan ha svårt att få läsare men kan fortfarande få skjuts av att marknadsföras i gammelmedia. Intressant, eller hur? Tror jag ska anmäla min blogg till gammelmediakanalen? Ha en trevlig mediedag! :-)
torsdag 8 oktober 2009
Inget lugn längre. Kindle i stan...

Morgonpromenad med hunden. Slottsparkens träd och buskar byter till en mer gul- och rödaktig skrud, dammen ligger blank, en ensam morgonmotionär kommer joggande, en häger och några änder lyfter och landar och allt är lugnt och fridfullt. Skön start på dagen. Trots lugnet surrar det tankar i huvet. Eboksläsaren Kindle bryter sig in på svenska marknaden, då givetvis uppbackad med Amazons jättekatalog. Vad kommer det att betyda? Operatör kommer att krävas och kommentarerna från den branschen är avvaktande. Telia, Telenor, 3, Tele 2 presenterar inga speciella överenskommelser. Amazon hänvisar till datatrafik på generiska abonnemang vilket borde funka även om datatrafikkostnaderna bör bli ganska höga. En roman på 1 MB kostar några spänn extra att ladda ner. Med ett operatörsavtal kunde man avtala bort såna trafikkostnader. Men att Kindle dyker upp är bra, det sätter press på andra aktörer att börja köra så det ryker.
torsdag 1 oktober 2009
Bokhandeln lever!

Måste du surfa runt på internet för att få tag på eböcker eller kan det finnas en hemvist för dem även hos den fysiska bokhandeln? Självklart har bokhandeln en roll att spela här. I alla fall de bokhandlare som inte vill lägga ner sin verksamhet på sikt utan tänker i nya banor för att anpassa sig till nya sätt att konsumera böcker. Vilket vi kommer göra i framtiden. Pappersboken är inte död. Man tar inte död på en 500-åring så lätt. Produkten är frammejslad av evolutionen och optimerad till det yttersta. Jämfört med en läsplatta har den lång batteritid, är extremt stöttålig och kan faktiskt slängas när den är använd endast en gång (pocket) utan att man behöver skämmas alltför mycket. Och ändå är den hopplöst gammalmodig. Slås med hästlängder av en läsplatta som t.ex kan rymma tusentals böcker, anpassas i textstorlek, koppla upp sig mot internettjänster m.m. En visionär bokhandlare fixar båda koncepten i framtiden och gör smarta kombinationer av båda produktkoncepten. För det är nämligen vad framtidens bokläsare kommer vilja ha. Inte det ena, inte det andra, utan båda. Bokintresserade och läshungriga människor på språng gillar att slinka in i bokhandeln och slaska runt. Det kommer man vilja i morgon också. Fråga efter gamla och nya titlar, bläddra i böcker, dricka kaffe, lyssna på författare, kolla senaste läsplattan, köp och ladda din platta med senaste ebokstitlarna m.m. Dagens litet haltande eboksläsarprodukt kallas läsplatta, i morgon kommer det vara nytt stuk på den. Det kan även bli nytt stuk på den litterära produkten som vi idag kallar ebok. I bokhandeln skulle du kunna tanka över (via wifi, bluetooth, nfc e.d.) provläsningsavsnitt på senaste hittarna (Mankell, Guillou m.fl.) gratis som inspiration till att köpa pappersversionen. Du kan få 100-tals gratis titlar förladdade om du köper senaste läsplattan. M.m. m.m. Möjlighterena för att skapa en ny levande bokhandel är i jättestora. Kolla in Billingska Bokhandeln i Höör. Dom är på det...