torsdag 20 december 2012

Mager eboksbransch

AdLibris, Dito, Billingska, ny förlagssajt m.fl…. Det finns ett mindre antal tongivande aktörer som ivrigt försöker dela på den magra ebokskakan i Sverige. Man inser snabbt när man läser en artikel i senaste Svensk Bokhandel, "Hårt jobb och förluster", att det är långt kvar till lönsamhet i branschen. Vi som har drivit plattformsinitiativet Riidoo Ebok Direkt har också sett detta på nära håll. Att försöka leva på att sälja eböcker är som att försöka bli mätt på soppa gjord av vatten och gräslök. En talande siffra i artikeln är Elibs prognos för antalet sålda eböcker under 2012 nämligen 134.000 motsvarande ungefär 13 miljoner kronor i konsumentledet. Elib står fortfarande för lejonparten av distribuerade eböcker i Sverige. Om man bara betraktar återförsäljarledet (där Riidoo varit aktivt) så betyder det att kanske 2-3 miljoner kronor av dessa tretton kan kammas hem av nätbutikerna. I bästa fall. Resten går till Elib, förlag, författare m.m. 2-3 miljoner kronor kan alltså i bästa fall försörja 6-7 personer med anständiga löner. I hela branschen alltså! Utveckling, test, drift, support m.m. Man inser snabbt det orimliga! Alla som driver ebokshandel idag måste vara beredda att pumpa in eget kapital eller gratisarbete i stor mängd om det ska fungera att hålla igång och vidareutveckla detta. Steffen Gausemel Backe, VD för Schibsted, Piratförlaget och De Oberoende, säger att  det behövs en tiodubbling av försäljningen om det ska finnas förutsättningar för branschen att lyfta. Tror jag också. Tills dess är de de starka och uthålliga som överlever. Som vanligt.

onsdag 19 december 2012

Akademibokhandelns satsning på läslust.

På Akademibokhandelns hemsida under kategorin "Om barns läsning" finns en del roliga och tankeväckande betraktelser runt läskunnighet och läslust. Johan Unenge t.ex. skriver kul om apatiska killar med nerhasade byxor och dataspelsvärldar som främsta äventyrsupplevelse. Och att ointresset för böcker och läsning kommer resultera i ett grymt uppvaknande med taskiga betyg och dålig förberedelse för vuxenlivet eftersom det krävs minst 40 kilometer text för att betraktas som en god läsare i dagens samhälle. Hur ska vi "lura" våra kommande samhällsbyggare att lära sig läsa? Zlatan, Lapidus eller erotik som bara "dyker upp" i deras väg kanske? Det tror jag absolut. Peta in böckerna (eböcker) som de faktiskt inte vet om att de gillar framför näsan på dem i iPadden, mobilen eller på datorskärmen. Tillsammans med nåt smart incitament eller belöningsystem som premierar dem efter att man kunnat kontrollera att de läst och förstått.

akademibokhandeln

onsdag 12 december 2012

Eböcker kan boosta läskunnigheten

Ekot (SR) rapporterade igår om den kraftigt försämrade läskunnigheten bland barn. Alarmerande eftersom det är extremt viktigt för både individ och samhälle att kunna läsa och förstå text. Skolorna har självklart ett stort ansvar både när det gäller att lära ut läsandets teknik men också när det gäller att hitta intressanta böcker för barnen. Det ska vara lustfyllt. Och anpassat till modern teknik. Om nu den trettonårige eleven redan bestämt sig för att en pappersbok är tråkig så han tänker inte ens öppna den så varför inte se till att den perfekta eboken för honom landar i hans iPad eller dator som skolan just köpt in till honom. Det är nämligen så att det finns alltid en bok som passar. Gillar man hästar, läs om hästar. Gillar man skateboards, läs om skateboards. Gillar man vampyrer, läs om vampyrer. Det viktiga är att man läser och nöter in kunskapen och lusten runt läsning. Barn och ungdomar spenderar mer och mer tid framför skärmar idag som mobiler, surfplattor, datorer och TV-apparater. Självklart ska det finnas texter där. Eböcker är på väg att bli en jätteviktig grundsten för demokrati- och samhällsbygge.

Sveriges Radio