torsdag 29 oktober 2009

Läsplattekrig

Plötsligt är det rätt mycket surr om läsplattor och eböcker i Sverige oxå. Kindle via amerikansk postorder, Nuut via Teknikmagasinet och Cybookar via skånska bokhandlare! Yes! Det lilla fåtal av oss som har varit intresserade länge börjar nu få frågor från "vanligt" folk eftersom de läser om det i tidningarna, hör på radio, ser på TV m.m. Ankorna (se tidigare inlägg i bloggen) börjar kraxa och flaxa lite mer och paddelfötterna vispar fortare och fortare för att hitta bra positioner för en kommande ank-take-off mot ebokens slagfält. Alla nya titlar hos Bonniers ska bli eböcker missionerar Magnus Nytell från Bonniers. Norstedts levererade det uttalandet för något år sen. Hur långt det är från ord till handling får vi väl förhoppningsvis snart se. Elib (delägt av båda) har konverterat några tusen titlar totalt hittills inkluderat back-catalogue. Fler behövs!


måndag 26 oktober 2009

En liten metafor.

Ankdammen är en ganska bra miljö för att illustrera skeenden även i människans liv och leverne. Låt oss ta den tröga svenska eboksbranschen som exempel. Alla aktörer simmar ganska lugnt omkring och resonerar, tycker, tänker, föreslår, träffas, protesterar, bråkar m.m. Mycket prat, lite verkstad. Men det är trivsamt och trevligt och det går inga högre vågor i dammen. Alla hittar mat och kompisar att småkackla med änsålänge. Ankorna är förlagspersoner, bokhandlare, författare, bloggare (är själv en av dom), branschtidningar, agenter, bokmässearrangörer m.fl. som alla tror sig veta jättemycket om vilken damm man ska simma till i framtiden. Men ingen vill egentligen lämna den lugna dammen först. Plötsligt händer det saker när en anka får för sig att sticka iväg och pröva nåt nytt! Det blir ett himla kackalorum, flaxande och tjattrande och alla vill följa efter även om ankdammsforumet inte ännu har bestämt vad som ska gälla i framtiden. Några ankor stack för rätt länge sedan i USA och saker börjar nu även hända i den svenska dammen. Ankan Kindle (Amazon), Ankan Nook (Barnes and Noble), Ankan Google Books (Google) m.fl. inväntar inte ankdammsparlamentets godkännande utan dom flaxar iväg med egna ideer och hoppas att resten av ankorna kommer efter när dom inser att dom håller på att bli ifrånsprungna. Vilket dom givetvis blir om dom fortsätter snurra runt i hemmadammen och söka samförstånd med dom övriga ankorna.
Kindleankan har nu också landat i den svenska dammen och kommer säkert sätta en del av standarden i den kommande svenska eboksvärlden. Några bokhandelsankor har också börjat simma lite fortare i egen spännande riktning. Mer kommer....

söndag 25 oktober 2009

Bok på TV

Funkar det att göra TV-program om böcker. Absolut! Har just avnjutit ett avsnitt av Babel där man bl.a pratade om Darwins "om arternas uppkomst" och en hel hög med böcker som kommit till som följd av detta. Intressanta författarintervjuer, snygga collage, spänstiga diskussioner, bra programledare. Jättebra program som blandar 2 helt olika medier, bok och TV. Man kan ju skriva böcker om TV också. Det är nåt helt annat.


fredag 23 oktober 2009

Stickning

Mellandottern Pernilla stickar. Koncentrerat. Men kan prata med mig under tiden hon stickar. Så jag frågar henne om hon skulle kunna läsa under tiden hon stickar. Troligen inte. Titta på TV. Ja kanske. Fast storasyster Filippa har stickat längre så hon fixar TV-tittandet enkelt under stickningen. Lyssna på ljudbok då under stickningen. Varför inte? Hon har inte provat men det kanske är en behaglig upplevelse, en ny dimension till både stickandet och läsandet. Borde provas omgående. Varför stickar man överhuvudtaget när det finns färdiga billiga kläder att köpa av bra kvalitet? Varför läser man när det finns film, TV m.m. som är mycket mer lättillgängligt. Det beror väl på att böcker är en ganska speciell medieupplevelse. Man är privat i sin konsumtion liksom. Och fokuserad med ganska intensiv koncentration. Helst inga yttre störningsmoment förutom möjligen lite icke-krävande musik. Ingen annan vet vilka bilder du bygger upp i huvet när du tittar på krumelurerna i svartvitt eller lyssnar på en ljudbok men det kräver som sagt koncentration, inget snack om den saken. Tänk dig att lyssna på en ljudbok samtidigt som du läser en textbok. Snacka om virrvarr i skallen!
Fredagsfunderingar efter en tröttsam arbetsvecka och några glas vin...


Pariserhjul i Malmö!

Hittar absolut ingen koppling mellan detta och framtidens bokläsande. Och borde väl därför skippa detta inlägg. Grejen är att vi passerade stortorget idag och fick se detta jättehjul stående upplyst och häftigt. Jag hade läst i  Sydsvenskan att det var på gång och tyckte då gubbgnälligt att det var en allmänt idiotisk ide.  När jag såg det ändrade jag direkt uppfattning. Coolt! Det här är ju en grej som lyfter stadsbilden hundratals procent, men framförallt får en att stanna upp och tänka på saker. Wien, nöjesfält, Riesenrad, Prater, Tredje Mannen, Harry Lime theme ti-tiri-tiri-tiri, Anton Karas, Orson Welles m.m. Åtminstonde flög såna tankar genom mitt huvud. Mitt i Malmö i Oktober 2009.  Så är det ju med böcker också men egentligen ännu mer fascinerande. Några gråsvarta krumelurer på en vit papperssida får igång tankarna i superfart bara dom är ordnade på ett visst sätt. Kastar man om ordningen får man helt andra eller kanske meningslösa associationer. Varför reagerar man helt olika på orden "piska" och "viska" t.ex? Dom är nästan exakt likadana. Associationer givetvis! En hel bok full med krumelurer kan självklart få till stånd oändligt många kombinationer och olika upplevelser. Hade pariserhjulet i Malmö legat som en hög stålpinnar direkt på marken hade det inte varit riktigt samma sak.


torsdag 22 oktober 2009

Cybook Opus...

...kom i min hand idag och jag blev helsåld! Liten, lite gosig, runda hörn, snyggt läderfodral, stora blädderknappar, stor menyknapp och backa-knapp. Inga krusiduller eller massa onödiga finesser men ändå vass. Den ska användas!! Inbyggd accelerometer så bilden orienterar sig i landscape/portrait automatiskt beroende på hur man håller den. Billingska Bokhandeln i Höör och Bjäre Bokhandel i Båstad kan visa den för intresserade. Och beställa hem.
Hoppa på framtidståget!

söndag 18 oktober 2009

Antikvariatet.


Vilken roll spelar bokantikvariatet i framtiden? Ponera att Google lyckas med (vilket är osannolikt) att skanna in all världens tryckta media och att det görs åtkomligt via internet. En gammal Fantomen från sextiotalet, en årsbok från Kockums varv 1959, Hylands Sportspegel 1965, Hemmets Kokbok 1971 m.m. Inga höjdartitlar precis men ska allt in så ska det. Även om Google mot förmodan lyckades och man kunde sitta hemma vid datorn och konsumera det, eller varför inte direktladda ner det i läsplattan, så skulle man fortfarande sakna en del jämfört med det gamla antikvariatet. Skyltfönstrets överblick och blandning, den lite dammiga småunkna atmosfären i butiken, funderingarna om i vilka bokhyllor de olika böckerna har stått och för att inte tala om vem som har ägt böckerna. Vem bryr sig om vilken hårddisk en ebok har legat på innan den hamnade i min? Och en ebok luktar inte. Jag tror antikvariatet kommer finnas kvar men en begåvad antikvarie digitaliserar så mycket av metadatat (infon om böcker, tidningar m.m.) som han kan och hjälper kunderna att hitta snabbare. Dessutom ansluter han sig till de stora antikvariatsnätverken t.ex. http://www.antikvariat.net/ och blir en del av den s.k. långa svansen (long-tail). Då hittar bokintresserade från hela världen till hans lilla unika butik och han kan sälja just sina unika klenoder. Ännu mer begåvat är det om han skannar in böcker med utgångna rättigheter (många såna i bokantivariat) och erbjuder dessa (mot avgift) till sina kunder som komplement. Han kan tom betala kunder för bokfiler som de skannat in och sen sälja vidare. Också utgånget material då förstås. Sen fortsätter han givetvis att ge sina kunder den excellenta personliga service som han alltid gjort när de väljer att besöka hans butik.
Välkommen till det elektroniska bokantikvariatet! Vår hemsida hittar du på http://www.eantikvariatet.se/ och där hittar du även vägbeskrivningen till vår butik! Skulle det kunna låta som...

lördag 17 oktober 2009

Kommer han att köpa böcker?

Döttrarnas kusin Sebastian är 17 år och får väl anses tillhöra gruppen framtida konsumeter. Läsa böcker kommer han säkert att göra men kommer det ske elektroniskt eller på papper? Eller kommer han att lyssna på ljudböcker streamade direkt till mobilen? Kanske kommer det nya mediekombinationer och nya terminaler som passar honom bättre? Kommer Sebbe att betala något överhuvudtaget för att komma åt litteratur? Blir det kanske ett abonnemang på böcker som laddas ner via 3G eller WiFi direkt till läsplattan? All-you-can-read för 100 spänn i månaden. Kanske köper han en latte på Espresso House och får senaste Liza Marklund nerladdad som ebok på köpet. Eller helt gratis böcker på läsplattan mot att reklam visas slumpmässigt. Böcker i form av pocket, inbundet, kartonnage m.m. kommer säkert finnas länge men det gäller att övertyga Sebbe och gänget med nyttan av dessa gammalmodiga terminaler annars kommer tjejerna och killrna nämligen inte att konsumera litteratur i dessa utgivningsformer.  Läsplattor och andra specialanpassade, internetanslutna terminaler kommer att bli bättre och bättre. Kindle stormar in och ger även svenskarna nåt att tänka på i slutet av den kommande veckan.  Att enbart bita sig kvar vid det gamla sättet är ingen god överlevnadsstrategi. Tänk på det bokhandlare, förlag, författare m.fl. Konsumenten är King. Lyssna på vad de vill ha och forma smarta affärsmodeller runt det. Oavsett om bokstäverna är tryckta på papper eller predenterade på en E-Ink skärm.

fredag 16 oktober 2009

Framför brasan

Mörkt och kallt ute. Braskaminen på högvarv. Bara det en medieupplevelse. Varför blir programmet aldrig tjatigt, det är ju trots allt nästan samma sak som visas hela tiden? Lågor, glöd, aska och action faktiskt. Man sitter där och dumstirrar in med fascinerad blick. Att förädla upplevelsen från eldslågor, värme, knastrande ljud med läsandet av en bok har nog funnits sen boken kom. Innan dess berättade man historier framför brasan. Orden mellanlandade inte på papper. Igår kväll satt nya generationen (dottern) framför brasan med laptoppen i knät och kollade antagligen facebook, youtube, gmail m.m. Elektronisk läsning i kombination med brasa funkar tydligen. Hon såg ut att ha det bra. En läsplatta hade givetvis också funkat. Gammalt och nytt i skön kombination.
Skönt med helg!

onsdag 14 oktober 2009

Gammelmedia...


Vad är gammelmedia? Och hur går det för gammelmedia? Ja om papperstidningar är gammelmedia så kan man väl generellt säga att det är ganska trögt i branschen. Mycket nerläggning och ojande runt om i världen. Teater, bio, radio, böcker m.m. är också nån slags gammelmedia som ofta krisar men trots allt vägrar att ge upp. De medieaktörer som klarar sig bäst framöver är troligen de som hittar smarta kombinationer mellan gammalt och nytt. Det gamla lockar traditionalisterna och det nya drar till sig den uppväxande generationen. Och kombinationen lockar alla. Vår lokalblaska Sydsvenskan blev "Årets Dagstidning" av en medieöverblickande jury nånstans i Sverige. Kommer inte ihåg formuleringarna men troligen har det att göra med just att man lyckas kombinera kanalerna (papper, web, mobil, TV m.m.) på ett bra sätt som lockar många. Och att leverera en bra balans av redaktionellt och kommersiellt innehåll som attraherar både läsare och annonsörer. Indelning i nyheter, sport, kultur, business m.m. med främst lokal räckvidd men även inslag av regionalt och globalt är allt sammantaget ganska standardmässiga grundingredienser för att göra en tidning. Det är bara det att kakan numera kan bakas på nya sätt i och med de nya kanalerna och kombinationerna av dessa. Sydsvenskans bagare gör ett bra jobb verkar det som. Mediebullarna blir goda. Jag är själv uppvuxen med Sydsvenskan och den ligger fortfarande i brevlådan varje morgon och kostar mig ett antal hundralappar per år. När det finns Metro, gratis webtidningar m.m. Varför gör jag detta? Vet ej exakt men kanske det finns en "själ" i en papperstidning. De andra gammelmediakanalerna teater, radio, bio, böcker m.fl. ger ju heller inte upp. Igår var jag på bio och njöt av Meryl Streep, ikväll är det "Nysningen" på Hipp och varje morgon slukar jag radioinnehåll eftersom ögonen då är upptagna med att hålla bilen på vägen. Det är väl även "själen" i dessa som inte brottas ner utan vidare. Och kombinationen av media är som sagt en kvalitet i sig. Igår fick nymodigheten läsplattor sig en skjuts av gammelmediakanalen radio i och med att Radio Kristianstad intervjuade en visionär bokhandlare i Höör som börjat sälja just läsplattor. Gammalt och nytt i skön kombination! En annan kul grej i dagens SDS var en uppmaning på papper (se bilden) att börja blogga på blogg.sydsvenskan som sedan delvis bevakas på papper om jag förstod det rätt. En nymediaföreteelse som bloggen kan ha svårt att få läsare men kan fortfarande få skjuts av att marknadsföras i gammelmedia. Intressant, eller hur? Tror jag ska anmäla min blogg till gammelmediakanalen? Ha en trevlig mediedag! :-)

torsdag 8 oktober 2009

Inget lugn längre. Kindle i stan...


Morgonpromenad med hunden. Slottsparkens träd och buskar byter till en mer gul- och rödaktig skrud, dammen ligger blank, en ensam morgonmotionär kommer joggande, en häger och några änder lyfter och landar och allt är lugnt och fridfullt. Skön start på dagen. Trots lugnet surrar det tankar i huvet. Eboksläsaren Kindle bryter sig in på svenska marknaden, då givetvis uppbackad med Amazons jättekatalog. Vad kommer det att betyda? Operatör kommer att krävas och kommentarerna från den branschen är avvaktande. Telia, Telenor, 3, Tele 2 presenterar inga speciella överenskommelser. Amazon hänvisar till datatrafik på generiska abonnemang vilket borde funka även om datatrafikkostnaderna bör bli ganska höga. En roman på 1 MB kostar några spänn extra att ladda ner. Med ett operatörsavtal kunde man avtala bort såna trafikkostnader. Men att Kindle dyker upp är bra, det sätter press på andra aktörer att börja köra så det ryker.

torsdag 1 oktober 2009

Bokhandeln lever!



Måste du surfa runt på internet för att få tag på eböcker eller kan det finnas en hemvist för dem även hos den fysiska bokhandeln? Självklart har bokhandeln en roll att spela här. I alla fall de bokhandlare som inte vill lägga ner sin verksamhet på sikt utan tänker i nya banor för att anpassa sig till nya sätt att konsumera böcker. Vilket vi kommer göra i framtiden. Pappersboken är inte död. Man tar inte död på en 500-åring så lätt. Produkten är frammejslad av evolutionen och optimerad till det yttersta. Jämfört med en läsplatta har den lång batteritid, är extremt stöttålig och kan faktiskt slängas när den är använd endast en gång (pocket) utan att man behöver skämmas alltför mycket. Och ändå är den hopplöst gammalmodig. Slås med hästlängder av en läsplatta som t.ex kan rymma tusentals böcker, anpassas i textstorlek, koppla upp sig mot internettjänster m.m. En visionär bokhandlare fixar båda koncepten i framtiden och gör smarta kombinationer av båda produktkoncepten. För det är nämligen vad framtidens bokläsare kommer vilja ha. Inte det ena, inte det andra, utan båda. Bokintresserade och läshungriga människor på språng gillar att slinka in i bokhandeln och slaska runt. Det kommer man vilja i morgon också. Fråga efter gamla och nya titlar, bläddra i böcker, dricka kaffe, lyssna på författare, kolla senaste läsplattan, köp och ladda din platta med senaste ebokstitlarna m.m. Dagens litet haltande eboksläsarprodukt kallas läsplatta, i morgon kommer det vara nytt stuk på den. Det kan även bli nytt stuk på den litterära produkten som vi idag kallar ebok. I bokhandeln skulle du kunna tanka över (via wifi, bluetooth, nfc e.d.) provläsningsavsnitt på senaste hittarna (Mankell, Guillou m.fl.) gratis som inspiration till att köpa pappersversionen. Du kan få 100-tals gratis titlar förladdade om du köper senaste läsplattan. M.m. m.m. Möjlighterena för att skapa en ny levande bokhandel är i jättestora. Kolla in Billingska Bokhandeln i Höör. Dom är på det...