måndag 31 augusti 2009

Ebok kräver tillvänjning...


Svenska Riidoo kommer har som mål att bli duktiga på allt som händer runt den groende eboksmarknaden. Det går sakta men det händer saker inom det som knappast är värt att kallas för bransch ännu. I Sverige finns det Cybookar och SonyReaders att få tag på. Amazons Kindle gör en framstöt i Europa och i dag kom en ny Koreansk spelare med lansering av platta i Sverige. Elib börjar ta fram böcker i det växande Epup formatet och artiklarna i tidningarna blir fler och fler. Att få upp intresset hos slutanvändarna (bokläsarna) är nu det viktigaste tillsammans med att tjänsterna för att skaffa böcker måste streamlajnas (ursäkta svengelskan). Annars når man bara fram till tekniknördarna och deras prylhunger. Att läsa ebok på platta ska bli lika naturligt som att lyssna på musik på en mp3-spelare.

torsdag 27 augusti 2009

Ska Kindle kicka igång det...???

Surfar in på Svensk Bokhandel http://www.svb.se/Nyheter/2009/181637 som tror att Amazon.com och Kindle kommer att landa i Europa nästa vecka. Detta är ju inte en minut försent med tanke på vad som behövs för att få den tröga bokstavsbranschen att tänka i nya banor. Om Amazon får till bra avtal med tillräckligt många europeiska operatörer så borde övrig groende eboksverksamhet känna flåset i nacken och börja jobba hårdare för att hinna med tåget. Författare måste inse att det behövs nya modeller för att få betalt för stories. Förlag måste se fördelarna med att distribuera mer elektroniskt än fysiskt. Bokhandlarna måste definitvt tänka till om de ska locka folk till butikerna med nya litterära varor och tjänster. Det kommer inte finnas utrymme för renodlade pappersbutiker längre. Smarta, lättanvända, coola och effektiva webtjänster måste fram. Den uppväxande generationen är van vid att internet är delaktigt i det mesta. Det finns i grunden 3 etablerade betaltjänster som man kan utveckla nya affärsmodeller runt, pay-per-book, prenumeration samt reklamfinansierat. Apparatläsning (PC, mobil, läsplatta, mjukvaror m.m.) utvecklas snabbt nu och kommer troligen inte helt ersätta pappersboken på länge men väl knipa ett stort antal läsare snart. Teatern dog inte när filmen kom. Filmen dog inte när TVn kom och det finns fortfarande butiker som säljer Vinyl, CD m.m. trots mp3- och nätmusikens framfart.
Återigen: Omfamna den nya tekniken!


tisdag 25 augusti 2009

Stieg Larsson i Kindle...

"Flickan som lekte med elden" finns nu som ebok för nerladdning från nätbokhandeln Amazon till läsplattan Kindle . Kostnad 9.99 dollar istället för indbunden 24.99 dollar. När man väl gjort valet att köpa en läsplatta är det ganska lätt att välja format, eller hur? Åtminstonde om man baserar valet på priset. I Sverige går det trögt. Ett uselt sortiment och lika höga om inte högre priser som andra format. Det behövs ett par innovativa aktörer som börjar brottas med motsträviga författarföreningar och tröga förlag så eböcker görs tillgängliga. Sen behövs det tillgång på läsplattor till rimliga priser. Slutligen måste nedladdnings- och betalningsmekanismer vara dunderenkla så att alla som kan vända på sidan i en bok också kan sköta det nya sättet att handla och läsa böcker. Slutligen behövas en vilja att omfamna den nya teknikens framtida möjligheter istället för att se det som ett hot mot gamla och invanda beteenden. Gör inte om musik- och filmindustrins misstag. Var proaktiva och ta ledningen istället för att vara rädda och hamna på efterkälken.

söndag 23 augusti 2009

Ny Källa

Sitter inne på gården och slaskar med tidningen (arna). Både Svenska Dagbladet och Sydsvenskan idag. Fågelkvitter, dofter, solsken och vackra färger. Och läser om just färger. I SVD:s "Under Strecket" står om en som skrivit om vilken betydelse svart har haft genom tiderna. Intressant och läsvärt. Men det var inte huvudbudskapet i dagens blogg. Snarare att jag hittat en ny webkälla för en massa annat intressant och oläst, nämligen svd.se/understrecket. Där ligger åravis med tidigare publicerat material och jag tänker nu bunkra upp en av mina läsplattor med detta och konsumera portionsvis on-the-run. Ungefär som jag börjat konsumera film på ett helt nytt sätt med den underbara tjänsten PlayNow Movies i min SonyEricsson W995. Alltid bio i fickan. Kan låta fånigt men det är det inte. Legalt nerladdat, kanonbild, subtitles, fantastiskt ljud. Har man små stunder över nån gång, t.ex. under tiden man väntar på att hämta sin fru, sitter på bussen m.m. så tar man sig en liten filmgodisbit. Den fortsätter där man slutade och man är igång direkt.  Och då tänkte jag att man skulle kunna bära med sig lite litteraturgodisbitar på samma sätt i läsplattan.  En prenumerationstjänst kanske skulle funka där man mot månadsavgift får ladda ner nischat material hur mycket som helst från olika publicister. Tidningsredaktioner, förlag m.m. Iden är gammal men det börjar verka som att folk blir mer och mer betalningsvilliga för detta nu.
Så nu börjar privat betatest av svd.se/understrecket i Cybook. Ska ringa deras kulturredaktion och höra om dom är intresserade av en ny försäljningskanal.

onsdag 12 augusti 2009

Malmö Stadsbibliotek


I motsats till Skanörs bibliotek, se tidigare inlägg, är Malmös stort, livligt och hyser massor med böcker, tidningar, filmer, musik m.m. Cafeet är integrerat och inte ett självständigt vid-sidanliggande som i Skanör. Personalen är fler, våningarna många och allt är större. I enlighet med orternas skillnader i storlek. Båda har sin tjusning och jag har stor behållning av att besöka båda ställena. Mångfalden i Malmös bibliotek och trivseln i Skanörs dito lockar.

På Malmö Stadsbiblioteks hemsida kan man också låna eböcker på sitt vanliga lånekort. Boken laddas ner som vanligt och försvinner efter lånetidens utgång. Man använder sig av Elibs plattform vars huvudsakliga affär är just bibliotekssystem. Man kan tycka att bokbranschen borde kunna bli extremt hotad om detta sprider sig och många lär sig att låna eböcker. Det finns ju ingen teknisk gräns för hur många eböcker ett bibliotek kan låna ut även om man kan bygga in spärrar för att endast låna ut ett visst antal eböcker. Alla betaler vi för biblioteken via skattsedeln. Därför kan vi läsa böcker gratis. Allt i syfte att ge alla samma möjlighet till mediekonsumtion i form av litteratur, musik, video, nyheter m.m. Principiellt kan det inte vara fel att ännu fler får tillgång till detta och att vi gör det enklare att låna. Varför inte möjliggöra lån av musik och film också via nätet i bibliotekens regi. Bäva månde Ipredanhängarna!

tisdag 11 augusti 2009

Bokstäver...

...är fantastiska små krumelurer. En och en är dom bara representanter för små korta ljudstötar. Sätter man ihop ett kort ord kan det bli extremt mycket tankar som sätts igång. Ta t.ex. orden "hiv", "hitler" och "big bang". De motsvarar 16 hexdecimala tecken och tar mindre än 200 bits i anspråk för lagring och transport digitalt. Tankarna dessa ord genererar spänner över katastrofala, globala och universella skeenden. Oj nu blev man visst lite filosofisk...
Vad jag egentligen ville säga var att hur bokstäver transporteras från författare till läsare är mindre viktigt än att hopsättningskvaliteten (= den färdiga boken) är bra och att den når läsaren på ett sätt som ligger i linje med vad samhällets tekniska utveckling erbjuder. Alltså, bokstavshopsättarna (författare) och bokstavsförädlarna (förlagen) och bokstavsdistributörerna (bokhandel) bör ägna sig åt att fundera allvarligt på hur nya affärsmodeller måste mejslas fram om de ska överleva kommande teknikskiften. Man gör klokt i att simma med istället för att försöka bygga dammar och försöka bromsa den utvecklingsvåg som ändå kommer att välla fram. Författare knorrar ofta över att deras yrkeskår är hotad om de inte kan få betalt för sina böcker. Detta håller inte. Är man begåvad bokstavshopsättare eller berättare måste man hitta nya former för att ta betalt för sin talang. Pappersboken kommer bestå men inte prismodellerna. For sure.
Förlagen har marknadsföringsmuskler, redaktionell kapacitet, juridisk styrka m.m. och bör nog tänka på hur dessa resurser ska anpassas för att göra annat än att bara sälja böcker. Abonnemang a la "All-You-Can-Read" för 250:- i månaden är en grej men det måste finnas oändligt mycket mer att forma. Spotify har lyckats bra att sälja "gratis" musik.
Bokhandeln har säkert god överlevnadspotential om man jobbar med digitaliseringen lite mer visionärt. Köp och ladda din ebok i butiken och få en papperskopia på köpet! Köp en läsplatta hos oss och få den signerad av Jan Guillou i butiken på fredag! Vem vet vad som funkar bäst? Det enda som är säkert är att gör man inget så kan man nog ta ner skylten om några år.
Mitt råd: Omfamna den nya tekniken tidigt! Ge feedback! Testa nya affärsmodeller!
Då har man chans att vara med i framtidens bokstavsbusiness.


måndag 10 augusti 2009

Ljudbok i bilen...


Jaha då var semestern slut då. Tillbaks i bilen, riktning mot kontoret. Tungt.
Läsandet i sommar har blivit lite si och så med . Jag har många böcker på gång men det blir lite fjuttigt, ingen kontinuitet liksom.
Pappersböcker:
"Aldrig fucka upp" av Jens Lapidus, "Gudfadern I" av Mario Puzo, "Shantaram" av Greg Roberts, "Kosmos" av Steven Hawking + några till.
Eböcker:
"Huckleberry Finn" av Mark Twain på Cool-er readern, "Pride and prejudice" av Jane Austen på Sony Reader och "Fågelbovägen" av Sara Kadefors på Cybooken. Dessutom håller jag sen länge på med andra "The Long Tail" av Chris Anderson på min gamla Palm Pilot, mest för att testa hur scrollande läsning upplevs. Ganska vilsamt faktiskt när man vant sig.

Ljudbok:
Också "Fågelbovägen" av Sara Kadefors. Ganska intressant att konsumera samma titel som ljud- och textbok. Nya bilder byggs upp i huvet! Ljudboken kör jag i bilen i gammalt hederligt CD format även om jag försökte använda mp3 varianten i Cybooken. Användarinterfacet är dock för dåligt. Ljudbok i bilens högtalare ger ganska behaglig bilkörning. Jag gillar det.

söndag 9 augusti 2009

Mycket papper...

...distribueras dagligen till många butikshyllor. Läsarna transporterar hem dem, läser och transporterar förhoppningsvis tillbaks dem till en återvinningsstation. Därifrån fraktas det hela tillbaks till återvinningsindustrin och blir nya tidningar. Energiåtgången för transporterna är inte helt försumbar, det blir man snart varse. Dagstidningar är värst i det avseendet, veckomagasin något snällare och månadsmagasin bäst. Litet tankeexperiment (Amatörtänk): Antag att en medelstor ICA-handlare på sin tidningshylla har 50 månadsmagasin med 10 exemplar av varje. 
Antag också att ett magasin väger i medeltal 200g och att distributionsvägen från tryckeri till återvinningsindustri snittar på 100 km. Varje månad fraktas då 100kg sträckan 10 mil eller tekniskt uttryckt 10 tonkilometer. Om en större stad har 10 såna här ICA hyllor blir det 100 tonkilometer. Lägg därtill Pressbyrån, Åhlens, Coop m.fl och vi kommer säkert upp i 500 tonkilometer. Om vi räknar med att Sverige har 5 städer i denna storleken så blir det 2500 tonkilometer. Osv.... Detta var den snälla tidningsdistributionen. Dagstidningar ger betydligt fetare  siffror. Distributionen skulle lika väl kunna skötas med ett musklick av läsaren och läsningen i en väl anpassad lästerminal. Förespråkar själv detta men måste erkänna att jag trots det gillar att både stå och bläddra vid tidningshyllorna och att sprätta 75 spänn styck på mina favoritblaskor.

Olika medieupplevelser

Skärm som skärm, är det nån skillnad eller? Yepp. På Intereads lilla ny färgglada läsplatta
Cool-er kan du bara konsumera statisk information utan färg. Vad är väl det mot multimediaviduntdret platt TV där du kan fly från verkligheten in i Hollywoods underbara världar  med HD, surroundljud och allt?  Ja det kan man undra. 
Men en bok är en bok och en film är en film, eller hur? Den ena upplevelsen utesluter inte den andra. Filmen har sitt ursprung i teatern och behöver biografer eller platt TV-ar för sin massdistribution. Varför behövs då apparater för att distribuera bokstäver? Pappersboken har ju funkat i hundratals år och alla kan använda den. Har elektroniskt läsande förutsättningar för att bli stort? Jag tror det. Litteraturen måste kunna utvecklas inte bara innehållsmässigt utan ocks i sättet att konsumera den. Boktips, recensioner, diskussionsforum, provläsning, abonnemang och till och med fildelning med smarta affärsmodeller kommer kunna bli hur stort som helst. Det hänger framförallt på att göra användandet enkelt, lättillgängligt och roligt. Att alltid kunna ha ett litet bibliotek med favoritböcker med sig är inte så dumt. 

lördag 8 augusti 2009

Frukost med läsplatta. Funkar det?

Alltså, frukosten på lediga dagar är helig, bara så ni vet det. Speciellt nu sommartid när det går att sitta ute i trädgården. Efter hundpromenad och morgondopp blev det idag en 2-timmars session. Min frukost idag bestod av te, kokt ägg med kaviar, färskpressad juice, grovt bröd med leverkorv och paprika, baguette rustique med ost och skinka samt fikonmarmelad. Njöts på vår soliga bakgård i vindens sus. Dessutom Sydsvenskan i pappersversion givetvis som läses grundligt och länge. Det är halva värdet av frukosten. Försöker förstå om det skulle funka med en läsplatteversion också. Inte helt självklart faktiskt. Tidning är tidning. Apparat är apparat.
Vad tror ni?
Anders 

fredag 7 augusti 2009

High Tech vs Low Tech

Härligt med lite gammaldags hantverk mitt i teknologivärlden.  Badhytten är renoverad och kroppen är full av blåmärken, skrapsår och vit målarfärg. Har tagit ett par korta breaks emellanåt och läst Kadefors på min Cybook. Fantastiskt bra läsplatta rent läsupplevelsemässigt. Tyvärr är väl inte menyer och användarinterface det bästa men väl inne i bokläsandet funkar det bra. Displaytekniken (Eink) ger fantastisk skärpa i det starka solskenet.  Jag har lagt in boken som mp3 också och kan lyssna på kapitlen om jag skulle tröttna på att läsa. Detta funkar bra men det finns inget bra stöd för det i menyer m.m. så det blir lite meckigt. Men det är en intressant läs-lyssna-upplevelse. Hur konsumerar vi litteratur i framtiden, det är frågan. Med vårt Riidoo-projekt vill vi försöka förstå det och utveckla smarta lösningar för kommande läsgenerationer.
I morgon ska jag testa Intereads läsplatta Cool-er, också vid havet där jag tycker läsande hör hemma. Sen blir det Sony Reader. Få se vem som vinner min egen privata benchmarking. Rapport kommer i bloggen.


Morgondopp

Halvsju på morgonen och solen stiger sakta upp över hustaken i Skanör när vi cyklar ner för dagens första dopp nedanför den nyrenoverade badhytten. Havet ligger spegelblankt och vattnet är kristallklart och helt underbart. Några morgonpigga seglare är på väg ut ur hamnen med förmodade destinationer Dragör, Smålandsfarvanden och kanske Rugen. Det enda sorgliga är att det är min sista semesterdag. Idag skall njutas. En del av njutningen kommer bestå i några timmars bokläsning på badhyttsverandan. Avkoppling på hög nivå. Gudfadern i sliten pappersversion (nästan lösbladssystem) samt Cybooken med Sara Kadefors Fågelbovägen ska konsumeras tänkte jag. Och så ska jag upplevelsetesta att lyssna på stillsam läsmusik från Cool-er läsaren samtidigt som jag läser. Fast havets brus, fågelkvitter och suset från träden är egentligen bättre som läsljud.

torsdag 6 augusti 2009

Framtidens Bok?

Att läsa böcker på läsplatta är en rätt ok läsupplevelse om man bara har en positiv inställning. Har man däremot bestämt sig redan innan att det är kass så blir det naturligtvis inte bra. De huvudsakliga finesserna med läsplatta framför en vanlig pappersbok är att du kan släpa med dig i princip hur många titlar som helst samt att du kan välja storlek på bokstäverna. Vilsamt för ögonen. Displaytekniken (EInk) ger dessutom extremt bra skärpa, nästan som papper. Funkar jättebra i starkt solljus också. Efterhand som tjänstestöd, utbud m.m. växer till sig samt att nya lästerminaler utvecklas är det inte frågan om att utan om när detta blir ett utbrett sätt att läsa böcker, tidningar m.m.
På bilden syns tre läsplattor på marknaden: Bookeens Cybook, Intereads Cool-er och Sonys  PRS-500. I USA är Kindle störst och de knyts elegant till Amazons utbud via ett speciellt mobiltelefonabonnemang kallat Whispernet. Irex, Plastic Logic, Beebook m.fl. är andra aktörer. Bokhandel, förlag m.fl. i branschen tassar runt den heta gröten för att vara med på tåget. Svenska Riidoo etablerar handel med olika plattor under hösten

Framtidens Bibliotek

Hur digitaliserar man upplevelsen vid en bibliotekshylla? 
En välkonstruerad websida där man klickar på bokryggar i en virtuell hylla och där boken sedan öppnar sig för simulerad bläddring? Hmm... Det är trots allt inte samma sak som att strosa runt bland hyllorna och känna på nötta exemplar av väl genomlästa böcker. Man använder många sinnen i allt man gör och det gäller självklart också när man är på biblioteket. Lukt, smak, hörsel, syn och känsel är de 5 traditionella organen. Alla 5 förutom möjligtvis smaken är igång skulle jag vilja påstå. Kanske biblioteket kunde erbjuda en smart söktjänst för mobilen så att man får hjälp med sökning av bok, framledning till hyllan där man kan bläddra i referensexemplaret. Ett klick extra och du har motsvarande ebok i din platta. Verkar kanske lite krystat. Det gäller att hitta bibliotekets mervärde och utnyttja det på bästa sätt. Givetvis är bibliotekarietjänsten den fundamentala. En kunnig människa att fråga!! Wow!! Hur digitaliserar man henne/honom?

Favorithaket

Jag gillar bibliotek. Och jag gillar kondis. Speciellt gillar jag kombinationen som här på Skanörs torg där det lilla kondiset ligger bredvid det lilla biblioteket. Har jag en ledig dag cyklar jag alltid ner, tar en fika och slaskar sen runt i det lilla biblioteket en stund. Gud nåde den politiker som försöker blåsa liv i nedläggningshotet igen. Det är nåt visst med fysiska böcker och tidningar mitt i all modern teknik. Man har dem för sig själv, är off-line och känner sig väldigt privat. Samtidigt finns ju on-line innehållet och den publika atmosfären på armlängds avstånd om man skulle få panik i sin ensamhet.
Man kan undra hur eböcker, bloggar, twittrande och allt nytt som dyker upp i medievärlden kommer att påverka ett litet minibibliotek som Skanörs. Jag hoppas att man tar till sig ny teknik och nya möjligheter tidigt och befäster sin situation som framåtsträvare. Då blir det knepigare för politikerna att diskutera rationaliseringar (=nedläggning). Man vill ju inte för sitt liv vara bakåtsträvare, eller hur? Vilka väljare vinner jag på det?
Små lokala bibliotek med utlåningsmöjligheter för eböcker kan vara ett smart initiativ. Ta din läsplatta, gå till Skanörs torg, snacka lite med folk, kolla lite tidningar, bläddra i lite dammiga pappersböcker och låna den senaste eboken direkt till din läsplatta på ditt vanliga lånekortsnummer. All teknik finns, det är bara att besluta och finansiera upp det.


Arbetsdagen slut

Solen har jobbat färdigt för dagen. Bilden togs efter en underbar picknick vid vår badhytt norr om Skanörs hamn igår kväll. En fantastisk fusionsreaktor är hon, den där kulan 8 ljusminuter från oss. Det vi ser när vi tittar mot henne är historia och hände för 8 minuter sen så man kan ju aldrig vara helt säker på att hon fortfarande lyser. Men troligen gör hon det länge till. Och vilket hästjobb hon utför. Producerar ljus, värme, vind, bioenergi, vågor, vattenkraft och annat som vi människor girigt glufsar i oss. T.o.m. de förhatliga fossilbränslena är en produkt framdriven av solen eftersom hon har haft förmåga att fortsätta pumpa ut energi genom miljardtals år. Att hon orkar! Skönt att hon får lägga sig och vila vid dagens slut. Nejvisstnej. Hon fortsätter jobba bortom horisonten! Vi går hem och sover i allafall. 

PS Solen kommer kunna slappna av lite extra när eböckerna kommer. Mindre papper och mindre transporter men samtidigt i ärlighetens namn mer telekommunikation. Och det betyder fler servrar, mer elektronik m.m. 

Naturens bok och doftbloggen.


Det är en sliten klyscha att naturen är som en bok men nog är det ett bildspråk som funkar ganska bra, eller hur? Själv känner jag mig otroligt inspirerad av den tidiga morgonpromenaden med hunden Chess i Skanörs "skogar".  Solljus genom det grönskande grenverket, fågelkvitter, lugn och ro. Chess "läser" som vanligt morgonens nyheter med nosen. Man kan undra hur han uppfattar sin bok? Luktbilder antagligen. Kan tyvärr inte återge detta i bloggen eftersom det inte finns någon bra doftkamera utvecklad ännu. Men kanske om 20-30 år sådär. Doftbloggen.se. Något för blomälskare, vinkännare, parfymerister (finns det ordet?) m.m. Logga in och kolla in de senaste trendiga dofterna.  Kommentera, diskutera, föreslå och hjälp till att vidareutveckla doftvärldens senaste internetfluga.